EDUROAM

EDUROAM servis je globalni servis za autentifikaciju koji omogućava zaposlenima institucije koja je član EDUROAM servisa da se digitalnim korisničkim kredencijalima koje su dobili u matičnoj instituciji autentifikuju bilo gde u svetu gde postoji EDUROAM pristupna tačka i na taj način koriste bežičnu mrežu institucije u kojoj se nalaze.

Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu je član AMRES EDUROAM servisa kao davalac identiteta i davalac resursa i time omogućava svojim zaposlenima da koriste svoje korisničke kredencijale kako bi nesmetano koristili EDUROAM bežičnu mrežu bilo gde u svetu ali i drugim pojedincima čiji su ustanove članovi EDUROAM servisa da koriste EDUROAM bežičnu mrežu na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Parametri za pristup EDUROAM bežičnoj mreži na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu su:

  • SSID: eduroam

  • Security type: WPA2-Enterprise

  • Encryption type: AES

Ostali parametri za konekciju koji važe za zaposlene fakulteta:

  • Authentication method: EAP-TTLS (PAP)

  • Username:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. - Username se dobija popunjavanjem zahteva kojeg možete preuzeti na adresi: LINK.

  • Password: Odgovarajuća lozinka za EDUROAM servis

  • Zaposleni na Fakultetu inženjerskih nauka mogu koristiti servis samo uz instalirane AMRES digitalne sertifikate koji se mogu naći u okviru upatstava na adresi: LINK.

Fakultet poseduje pristup CAT alatu za olakšano podešavanje pristupnih parametara za EDUROAM. Za Windows (vista, 7, 8, 8.1, 10, 11), MacOS, MacOSX i  većinu Linux distribucija, instalacija CAT podešavanja je na adresi: LINK.

Za mobilne uređaje (Android i IOS) potrebno je skenirati barkod, koji vas vodi na stranicu za instalaciju CAT konfiguratora:

eduroamQR

Za mobilne uređaje (Android i IOS) je takođe potrebno instalirati odgovarajuću verziju GETEDUROAM aplikaciju i uneti odgovarajuće parametre za konekciju na EDUROAM mrežu u GETEDUROAM aplikaciji. GETEDUROAM aplikaciju je moguće preuzeti sa zvaničnih Android i IOS prodavnica:

Android - Google Play Store                                          IOS - Apple App Store

EDUROAM servis možete koristiti, osim u Srbiji, i u brojnim naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama u preko 35 zemalja Evrope i sveta. Mapu sa pristupnim tačkama u Evropi možete pogledati ovde. Na dole navedenim adresama možete dobiti dodatne informacije o radu servisa:

Pravilnik o korišćenju

Svi korisnici EDUROAM servisa su dužni da se pridržavaju pravilnika o korišćenju servisa koji možete preuzeti na adresi: LINK.

Posledice nepoštovanja pravilnika snosi sam korisnik.

Važna napomena

Ukoliko želite da koristite EDUROAM servis na pristupnim tačkama van Fakulteta inženjerskih nauka, neki od parametara povezivanja na EDUROAM bežičnu mrežu mogu biti različiti što zavisi od institucije na kojoj se nalazite:

  • SSID: eduroam / ukoliko vam ne napomenu drugačije.

  • Security type: WPA-Enterprise ili WPA2-Enterprise / zavisi od institucije

  • Encryption type: AES ili TKIP / zavisi od institucije

* Authentication method: EAP-TTLS (PAP) / ne zavisi od institucije, svi korisnici koriste ovaj metod autentifikacije na bilo kojoj EDUROAM mreži.

Korisnici mogu promeniti svoju EDUROAM lozinku korišćenjem web stranice na adresi: LINK.

 

Претрага